Subdoel fase 1
Ik wil weten welke data ik kan verzamelen.
Als je data wil verzamelen, hou dan steeds het doel voor ogen zodat je doelgericht kan verzamelen. Zo bewaak je wat ‘need to know’ en ‘nice to know’ is.
Data is alle relevante informatie die leraren en scholen nodig hebben voor hun besluitvorming, zowel kwantitatieve als kwalitatieve data en dat zowel op school-, klas- en leerlingniveau1.
Kwantitatief onderzoek probeert feiten te achterhalen, waarbij de resultaten vaak worden uitgedrukt in cijfers. Voorbeelden: toetsscores, scores op vragenlijsten, …
Kwalitatief onderzoek is meer beschrijvend van aard en richt zich op percepties, ervaringen en betekenis. Kwalitatieve data worden meestal in woorden weergegeven.
Het zijn gegevens waarbij ervaringen, situaties, gebeurtenissen en personen worden beschreven en geïnterpreteerd. Het gaat vaak om meningen, ervaringen, percepties, gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld: observatiegegevens, gedocumenteerde gesprekken, …
We kunnen data ook indelen naar context, input, proces, output.
Interne data zijn data die in de school zelf worden verzameld via bijvoorbeeld een ouderbevraging. Daarnaast zijn er ook veel externe data beschikbaar over je school, je leerlingen en je personeelsleden. Deze data kan je onder andere raadplegen via https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/mijnonderwijs. Er zijn heel wat externe databronnen beschikbaar. Als je echt specifieke informatie nodig hebt omtrent een welbepaalde problematiek, dan kunnen gepubliceerde onderzoeksresultaten en bestaande literatuur een nuttige databron zijn.
Enkele tips:
- Gebruik zoveel mogelijk data die al beschikbaar zijn.
- Wanneer nieuwe data moeten verzameld worden is het raadzaam om gebruik te maken van bestaande onderzoeksinstrumenten van goede kwaliteit.
- Lees hier nog meer tips.
1: Schildkamp, Ehren en Lai (2012)
Maak jouw eigen website met JouwWeb