Alle onderzoeksactiviteiten van de afgelopen weken hebben veel inzichten gebracht. Op basis daarvan moeten ze nu gaan ‘ontwerpen’, er moet een actieplan opgesteld worden. Het kernteam beslist om het volledige team voorlopig nog even met rust te laten maar wel de collega’s die lesgeven aan een hoogbegaafd kind uit te nodigen voor een overleg. Tijdens dat overleg vertellen ze over hun oorspronkelijke onderzoeksvraag met de bijhorende deelvragen. 

 

‘Hoe kan de huidige begeleiding van (vermoedelijk) hoogbegaafde leerlingen verbeterd worden?’ 

 

Deelvragen:  

  • wie zijn onze (vermoedelijk) hoogbegaafde leerlingen? 
  • hoe begeleidt de school (vermoedelijk) hoogbegaafde leerlingen? 
  • hoe kunnen we meer inzicht krijgen in de professionele begeleiding van (vermoedelijk) hoogbegaafde leerlingen?

 

Ze geven hen een inkijk in hoe ze te werk zijn gegaan volgens de PDCA-cirkel om antwoorden op de deelvragen te kunnen formuleren: hoe ze telkens activiteiten gepland hebben (P) en uitgevoerd (D), hoe ze steeds nauwgezet gecontroleerd hebben of hun activiteit heeft geleid tot een antwoord op de deelvraag (C) en hoe ze soms informatie overboord hebben gegooid indien bleek dat die niet relevant was (A). Ze vertellen ook hoe ze vaak getwijfeld hebben en soms niet wisten hoe ze het zouden aanpakken. 

 

De collega’s zijn betrokken en stellen vragen. Ze bekijken de lijst met succescondities die Bram enkele weken geleden had opgesteld als antwoord op zijn deelvraag. Na overleg wordt er besloten dat ze nu een week de tijd gaan nemen om enkele ideeën te laten rijpen. Eén collega had nog een ideetje waar ze nog wat extra informatie over wou opzoeken. 

 

Een week later 

De betrokken collega is haar belofte nagekomen. Blijkbaar bestaat er een tweedaagse leerkrachtencursus ‘binnenklasdifferentiatie voor sterke leerlingen in het basisonderwijs’. Iedereen staat hier meteen positief tegenover. Dat zou alvast een eerste actie kunnen zijn.  

 

Na verder overleg besluiten ze het volgende: 

 

  • in eerste instantie gaan ze inzetten op binnenklasdifferentiatie. De klassikale instructie zal beperkt worden, alsook het aantal basisoefeningen. De leerlingen zullen uitgedaagd worden met een differentiatiebundel met uitbreidingsoefeningen. Deze opdrachten zijn evenzeer verplicht en zullen door de leerkracht nagekeken worden, net zoals het reguliere werk van de klasgenoten. De differentiatiebundels zullen opgesteld moeten worden en er zal extra informatie gezocht moeten worden over binnenklasdifferentiatie.
  • Versnellen van het leertraject zal uitzonderlijk mogelijk zijn en zal gebonden worden aan een aantal voorwaarden: er moeten voldoende klasobservaties zijn, een officieel onderzoek met bevestiging van hoogbegaafdheid, voldoende gesprekken met de ouders, betrokkenheid van het zorgteam èn er moet consensus zijn tussen alle partijen.
  • Er zal gezocht worden naar geschikte vormingen voor leerkrachten.
  • Er zal op zoek gegaan worden naar geschikte manieren om vroegtijdige screening mogelijk te maken.

 

Er heerst een actieve energie op het einde van de vergadering, alsof ze meteen willen beginnen. Al geeft Jitske eerlijk toe dat ze een beetje ontgoocheld is. “Ik dacht dat ons praktijkonderzoek zo goed als afgelopen was met het bedenken van de acties maar nu lijkt het wel alsof we van voren af aan weer gaan beginnen? Neem nu de binnenklasdifferentiatie: hoe lang en hoe vaak gaan we daaraan werken? En wie gaat dat doen? Tegen wanneer moet dat klaar zijn en hoe krijgen we alle collega’s betrokken? En wat als het niet blijkt te werken?” 

 

 

 

 

 

Inspiratiebronnen en referenties voor de fictieve verhaallijn van Marc, 46 jaar, directeur Basisschool de Heidevos: 

 

 

https://www.kennisplein.be/Documents/Hoogbegaafdheid%20in%20de%20klas.pdf 

https://www.hoogbegaafd.nu/links.html#watdoenalsleraar 

Succescondities voor onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen 

Eindverslag van drie deelonderzoeken 

Prof. dr. T. Mooij, drs. L. Hoogeveen, dr. G. Driessen, dr. J. van Hell, & prof. dr. L. Verhoeven 

(https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/211458/rapport-r1703.pdf) 

https://www.klasse.be/72316/hoogbegaafdheid-in-je-klas-6-tips/ 

https://www.klasse.be/72333/7-kenmerken-van-hoogbegaafdheid/ 

https://www.klasse.be/72311/5-misverstanden-over-hoogbegaafdheid/ 

https://www.klasse.be/154131/school-sterke-leerlingen-hoogbegaafden-leergroepen-jaarklassen/ 

http://www.deklinker.be/NEW/index.php?page=beleid-hoogbegaafdheid-en-kangoeroeklas 

Maak jouw eigen website met JouwWeb