Subdoel fase 2

Ik wil kwantitatieve data kunnen voorstellen.

 

  • Een frequentietabel

Je kan de resultaten van een vragenlijst voorstellen in een tabel. In een tabel met ruwe data is het vaak moeilijk om snel af te lezen hoe vaak een gegeven voorkomt. Een frequentietabel geeft je een overzicht van hoe vaak elk gegeven in je dataset voorkomt.

 

Voorbeeld

Je wil het evaluatiebeleid van je school aanpassen. Hiervoor wil je o.a. in kaart brengen hoeveel uur per week je leerlingen van de derde graad wekelijks met huiswerk bezig zijn. Onderstaande frequentietabel geeft meteen een duidelijk zicht op de gegeven antwoorden. In de kolom gegevens noteer je de verschillende antwoordmogelijkheden. De absolute frequentie is het aantal keren dat een gegeven antwoord voorkomt. Als je het vijfde en het zesde leerjaar wil vergelijken, kan het interessant zijn om twee aparte tabellen op te stellen en de aantallen ook in percentages uit te drukken. Dit noemen we de relatieve frequentie.

  • Een grafische weergave van de frequenties

Je kan de gegevens ook grafisch voorstellen met behulp van een dotplot, een strookdiagram, een cirkeldiagram, een lijngrafiek, een staafdiagram, …

In deze video leer je hoe je grafische voorstellingen kan maken via Excel.

 

  • Wanneer gebruik je wat?

Een dotplot is vooral handig als je een beperkt aantal gegevens hebt. Door de bolletjes te tellen, kan je meteen zien hoeveel keer elk antwoord voorkomt.

Je kan een staafdiagram en een cirkeldiagram gebruiken om percentages voor te stellen.

Een staafdiagram en een lijngrafiek gebruik je best als je een evolutie wilt weergeven.

 

  • Een grafische weergave van de spreiding

Soms kan het interessant zijn een zicht te krijgen op de spreiding van de gegevens.

 

Voorbeeld 1

Je wilt meer inzicht krijgen in de resultaten die je leerlingen van het zesde leerjaar behaalden op de koepelgebonden eindtoetsen. Het klasgemiddelde kan een vertekend beeld geven indien enkele leerlingen opvallend goed of slecht scoorden. Met behulp van een boxplot krijg je meteen alle nodige informatie.

Voorbeeld 2

In de feedbackverslagen van de (parelleltoetsen van de) peilingen wordt de spreiding voorgesteld door middel van rupsgrafieken.

Voor de rupsgrafiek verwijzen naar link: https://www.paralleltoetsen.be/voorbeelden

Maak jouw eigen website met JouwWeb