Subdoel fase 1

Ik wil weten of mijn data valide en betrouwbaar zijn.

Vooraleer verdere analyses te maken is het belangrijk dat de data zo valide en betrouwbaar mogelijk verzameld zijn.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid kan kort omschreven worden als herhaalbaarheid. Vaststellingen, observaties en scores zijn betrouwbaar indien je kan aantonen dat je onder gelijkaardige omstandigheden tot zeer vergelijkbare resultaten komt.

Meet ik op een goede manier? Verzamel ik de data juist? Waren de omstandigheden waaronder gemeten is stabiel genoeg? Als ik een leerling opnieuw evalueer, zal hij dezelfde resultaten behalen?

Bijvoorbeeld: Er wordt een leestest van een kind afgenomen maar het kind is onder de indruk na een ruzie op de speelplaats.

Herhaal je onderzoek als je twijfelt.

 

Validiteit

Validiteit gaat over de vraag of je wel degelijk meet wat je beoogt te meten.

Breng ik in kaart wat ik wil in kaart brengen? Verzamel ik de juiste data?

Bijvoorbeeld: ik wil in kaart brengen wat het leesniveau is van onze vierdejaars en vraag hen om een kort verslag te schrijven over het laatste boek dat ze gelezen hebben.

 

Het is niet vanzelfsprekend dat verzamelde data steeds correct zijn. Door tijdgebrek, niet systematisch bijhouden, een verschil in opvattingen kunnen er problemen optreden voor wat betreft de betrouwbaarheid en de validiteit van data. Data kunnen nooit valide zijn indien ze niet betrouwbaar zijn. Wanneer data van onvoldoende kwaliteit zijn, kan het team geen goede conclusies trekken. Daarom is het belangrijk zowel vóór als na de dataverzameling aandacht aan de kwaliteit te besteden.